Uganda

Uganda

Uganda ligger i östra Afrika bara 12 mil norr om ekvatorn norr om Afrikas största sjö Victoriasjön. Väster om Uganda ligger Kongo-Kinshasa, i norr gränsar landet mot Sudan. Öster om Uganda ligger Kenya och söder om landet ligger Rwanda och Tanzania. . Det bor över 30 miljoner invånare i Uganda. Dessa representerar en mängd olika afrikanska etniska grupper och de största grupperna är baganda, banyankole, basoga och bakiga. De officiella språken är engelska och swahili. Det finns också fyrtiotalet lokala språk i bruk. Religionen är mestadels kristen, men det finns många minoriteter med andra trosinriktningar.

Huvudstaden Kampala ligger vid Victoriasjön i de södra delarna av landet. Staden rymmer 1,4 miljoner invånare. Staden var från början huvudstad i Buganda, ett kungarike som varade före kolonialiseringen.

Uganda är ett höglänt land. Lägsta punkten i landet är 914 meter över havsytan. De östra och västra delarna av landet utgörs av höga bergskedjor. Högsta toppen i landet är Margherita som reser sig mäktiga 5 109 meter över havet och är snöbeklädd. Flera av landets toppar är gamla vulkaner.

Natur i Uganda

Naturen i Uganda erbjuder en mångfald av sevärdheter. Stora delar utgörs av skog, och de största skogarna finns i de södra till mellersta delarna av landet. De norra delarna av landet är öppnare och torrare. Hela 13 % av den kvarvarande skogen och vilda naturen är numera naturreservat. I landet finns bergsgorillor, chimpanser och många andra primater.

Området runt Victoriasjön består av kullar och våtmarker. Det finns också en hel del vattenområden inom landets gränser. Bland annat går Victorianilen och Albertnilen här, början till Nilen. Till de större sjöarna hör Lake Albert i västra Uganda och Lake Kwania och Lake Kyoga i de centrala delarna av landet.

Uganda – Historia och kultur

Uganda blev en självständig nation år 1962 efter att ha varit en brittisk koloni och påbörjade sin självständiga resa på det mest positiva sätt. De dragna gränserna runt landet är dock mycket arbiträra och man tog inte hänsyn alls till de folk som bodde i området. En tid efter självständigheten övertog Idi Amin styret. Som diktator vanstyrde han landet och gjorde det till ett av de fattigare i världen.

Motsättningar mellan armén och en rebellstyrka gjorde norra Uganda till en riktig oroshärd. Idi Amin drevs till slut på flykten. Under 1990-talet har landets politik och ekonomi stabiliserats avsevärt. Bland annat halverades antalet fattiga. Landet är numera relativt säkert område.

Nästan två tredjedelar av landets befolkning livnär sig på jordbruket. De viktigaste exportvarorna är kaffe, bomull, te, vanilj och snittblommor. Till naturtillgångarna hör vattenkraft, koppar och kobolt. Valutan är ugandisk shilling. Då Uganda rymmer en hel del olika folk och kulturtraditioner är landet en verklig mix av kulturer. Klimatet i landet är tropiskt. Det finns två torrtider och två regnperioder. Torrtiderna sker mellan december och februari samt juni till augusti. Vägnätet är relativt väl uppbyggt.