Nederländerna ligger på den nordvästra delen av Europas fastland. Utmed västra gränsen finner man Atlanten. Till söder om Nederländerna ligger Belgien och Tyskland gränsar till öster. Ibland kallar man Nederländerna för Holland, men det är inte en korrekt definition. Holland utgör bara en region, en av de södra, i Nederländerna.
Nederländerna har en liten yta och är tätt befolkat med över 16 miljoner invånare. Det gör landet till det mest tätbefolkade i Europa, om man inte räknar med mikrostaterna. Det finns två officiella språk, båda av germanskt ursprung. De flesta invånare talar nederländska. I nordvästra Nederländerna talar man frisiska. Den protestantiska och katolska kyrkan är de största trossamfunden i landet, men de flesta invånare anser sig inte tillhöra något religiöst samfund alls.
Huvudstaden är Amsterdam, en vacker stad med många kanaler och en stad där man med fördel cyklar. Staden ligger i området Randstad, ett av världens mest tätbefolkade område som även inkluderar Den Haag, Rotterdam och Utrecht. Trots att Amsterdam räknas som huvudstad ligger regeringen och parlamentet i Den Haag.
Nederländernas geografi
Nederländerna har ett mycket låglänt slättlandskap. En tredjedel av området ligger på samma nivå som havsytan. Vissa delar ligger till och med lägre. För att skydda sig mot havets vattenströmmar har man byggt diken och vallar. Man har även torrlagt områden för att utöka sin landyta. En av de senaste torrläggningarna är området Flevolandspoldern. En polder är just marskland som torrlagts från havsvatten.
Landet är uppdelat i en nordlig och en sydlig del av de tre floderna Lek, Waal och Maas. Kulturen skiljer sig åt mellan de två delarna. Det hörs bland annat på dialekten. Norr om floderna är befolkningen huvudsakligen protestantisk, söder om floderna är det katolicismen som är den rådande religionen.
Nederländerna – kultur och historia
Den nederländska marken är bördig och jordbruket effektivt. Man odlar en mängd blommor, inte minst tulpaner i landet, och Nederländerna kallas därför ibland Europas trädgård. På fälten odlas grönsaker, vete, korn och potatis. Djurhållningen är mycket intensiv. Även fisket ger inkomster till landet.
Landet är en konstitutionell monarki. Nederländerna är EU-medlem och var en av de stater som en gång i tiden grundade unionen. I landet betalar man med Euro. Nederländerna är vida känt för sin liberalism. Bland annat har man godkänt försäljning av vissa droger och i allmänhet visar befolkning och politiska beslut på stor tolerans mot bland annat prostituerade och homosexuella.
Den nederländska kulturen är väl utvecklad och bokstavligt talat blomstrande. Många turister kommer och njuter av det vackra Nederländerna under våren då nationalblomman tulpanen blommar. Träskor och väderkvarnar är också typiskt nederländskt. Många odödliga konstnärer kommer från Nederländerna, till exempel van Gogh, Rembrandt och Vermeer. Till det klassiska nederländska köket hör rå sill, åk och ärtsoppa och milda ostar som Edamer och Gouda.