Ceuta

Ceuta är en självständig stad belägen i nordvästra Afrika. Staden ligger mitt emot Gibraltar utmed den nordafrikanska kusten. Den halvö som utgör Ceutas område är omgivet av Medelhavet och gränsar till Marocko i väster. Ceuta är 18,5 kvadratkilometer stort och det är 2,6 mil från den spanska hamn- och turiststaden Cadiz.

Befolkningen i Ceuta utgörs till allra största delen av spanjorer från Andalusien. Det finns även en del indier och afrikaner av olika slag bosatta i området. Totalt finns det 75 000 invånare i den lilla enklaven. Religionen är katolsk alternativt sunnimuslimsk.

Det officiella språket är spanska. Staden Ceuta är områdets administrativa centrum och en stad med en mycket lång historia. Den nämns redan i den grekiska och romerska mytologin.

Naturen i Ceuta

Det högsta berget i Ceuta är Mount Anyera som reser sig 349 meter över havet. Mount Anyera präglar området tillsammans med bergen Mount Renegado som är 329 meter högt och Mount Hacho som är 204 meter högt. Staden Ceutas bebyggelse ligger utmed Mount Hachos sluttningar. Mount Hacho är förbundet med fastlandet som utgör kontinenten Afrika och landet Marocko genom en smal och kullig landremsa.

Området är mycket strategiskt placerad där Atlanten möter Medelhavet och området har därför varit föremål för ett stort politiskt intresse. Ceuta bildades som en fenicisk koloni men har tillhört många olika folk under tidens gång. Spanjorerna har haft kontroll över området sedan 1580.

Ceuta – Historia och kultur

Ceuta ligger idag officiellt under spanskt territorium och man delar internationella förbindelser med Spanien. Internt reder sig Ceuta helt självständigt med en egen president och eget styre utefter en överenskommelse som gjordes med Spanien år 1985. Ceuta är inte erkänd som provins av grannen Marocko. I Ceuta försörjer man sig genom fiske, en bred bryggerinäring och verkstadsindustri. Turismen med framför allt endagsbesökare är stor då många åker hit på ett besök över dagen från turistorterna på spanska fastlandet. Valutan i området är euro.

Ceuta har genom århundraden kommit att kallas Afrikas port. Den har också haft problem med att många afrikaner ser Ceuta som Europas port. På gränsen mellan Marocko och Ceuta har man därför byggt ett enormt staket som ska hindra illegala invandrare och smugglingen från Afrika till Europa och särskilt då Spanien.

Kulturen i Ceuta skiljer sig en del från den traditionella spanska kulturen. Ceuta erbjuder en mycket rik mångfald inom kulturlivet och då många folk styrt området är den inhemska kulturen lika mosaikartad som de folk som bott här. Det är högt i tak vad gäller kulturlivet. Klimatet i Ceuta är medelhavskt och somrarna är varma och torra medan vintrarna är svala. Regnet kommer på oftast våren eller hösten.