Pitcairnöarna

Pitcairnöarna består av fem öar och ligger i Oceaniens allra mest östliga del i södra Stilla havet. Huvudön heter Pitcairn, därav områdets namn. Pitcairnöarna är belägna mittemellan Peru på det sydamerikanska fastlandet och Nya Zeeland.

Det bor knappt 50 invånare på Pitcairnöarna och de bor uteslutande i huvudstaden och enda orten Adamstown. Invånarna är ättlingar till de människor som kom från Bountymyteriet och de hade med sig tahitiska fruar.

Alla invånare tillhör kyrkan Sjundedagsadventisterna. Det officiella språket är engelska. Sinsemellan talar invånarna pitcairnesiska, en blandning mellan gammelengelska och tahitiska.

Naturen på Pitcairnöarna

De fem öarna i området är Pitcairn, Henderson, Oeno, Sandy och Ducie. Öarna ligger mycket isolerat ute i havet, är små till ytan och har ett vulkaniskt ursprung. Landskapet är till största delen bergigt. Högsta punkten i området är Pawala Valley Ridge som reser sig 347 meter över havet. En del av marken är täckt av skog, men det mesta av skogen har huggits ner. Det finns ingen mark som är lämplig för något avancerat jordbruk, men i dalarna finns bördig mark för mindre odlingar.

Kustområdena på huvudön Pitcairn består till stora delar av klippor som sluttar brant ner mot havet. Det finns nästan inga naturliga hamnar vilket försvårar kommunikationerna till och från Pitcairnöarna. Öarna Oeno och Sandy är invånarnas egna lilla semesterparadis. Öarna är syskonöar och omgivna av stora korallrev. Det är två låglänta öar med härliga vita sandstränder. Oenos inland är täckt med skog, medan ön Sandy är en sandö.

Pitcairnöarna – Historia och klimat

Pitcairnöarna har tidvis bebotts av polynesier, men de stannade inte kvar. Pitcairnöarna fick sitt första europeiska besök när britterna anlände hit år 1767 och var då obebodda. År 1787 kom en del av dem som flydde från myteriet på det brittiska fartyget Bounty hit. År 1838 blev området en brittisk koloni och tillhör fortfarande Storbritannien. Man har eget självstyre i interna frågor vilket gör Pitcairnöarna till världens minst befolkade självstyrande territorium.

Pitcairnöarna har naturtillgångar i form av järn, koppar, mangan, silver och guld. Man försörjer sig på Pitcairnöarna genom det lilla jordbruk man kan bedriva och fisket. Man odlar socker, citrusfrukter, bananer och vattenmeloner. Man säljer också frimärken och hantverk. Valutan är nya zeeländska dollar.

Klimatet är tropiskt. Temperaturen och luftfuktigheten är hög året om. Värmen mildras av de passadvindar som sveper in över området. Mellan november och mars råder regnperiod. Då kan också tyfoner förekomma på öarna.