Turks & Caicosöarna

Turks- & Caicosöarna består av två ögrupper med över 40 öar och kobbar i Karibien. Ögrupperna ligger norr om Haiti och sydöst om ögruppen Bahamas. Även om öarna är en del av Karibien, omges ögrupperna av Atlanten, då de ligger i den östra kanten av det karibiska öområdet.

Det bor ungefär 22 000 invånare på Turks & Caicosöarna och de bebor 8 av de 30 öarna. Majoriteten av befolkningen har ett afrikanskt ursprung och stammar från de slavar européerna forslade hit som arbetskraft på plantagerna. Det officiella språket är engelska och det talas även en lokal variant av kreol på öarna. De flesta invånare tillhör en kristen församling.

Huvudstaden Cockburn Town ligger på ön Grand turk. Grand Turk är det administrativa, kulturella och inte minst det finansiella centret i området.

Öarna i Turks & Caicosöarna

Öarna i de två ögrupperna är mycket låglänta och reser sig bara meter från havsytan. Högsta punkten är Blue Hills, blygsamma 49 meter över havet. Flera av öarna har ett rikt växt- och djurliv. Andra öar består till övervägande delen av sanddyner. Utmed kusterna erbjuder öarna fantastiska långsträckta sandstränder som gjort öarna mycket populära som resmål. Utanför kusterna finns en mängd korallrev med ett enormt djur-, fisk- och växtliv.

Caicosöarna är den större ögruppen och utgör 96 % av den totala ytan av landet. Caicosöarna hyser över 80 % av områdets befolkning. Den största av Caicosöarna är Providenciales med smeknamnet Provo. Turksöarna skiljer sig från Caicosöarna av en vattenpassage som är över 2 200 meter djup. Det finns bara ett fåtal invånare på Turksöarna och de bor huvudsakligen på huvudöarna Grand Turk och Salt Cay.

Turks & Caicosöarna – Historia och klimat

Den första bekräftade landstigningen på öarna är när Juan Ponce de Léon, en spansk upptäcktsresande, landsteg här år 1512. Turks & Caicosöarna är fortfarande en brittisk koloni. Självstyret är stort och sker genom en demokratisk process. Områdets invånare har status som koloniala medborgare till Storbritannien.

Turismen drar in de största inkomsterna till landet och sysselsätter en stor del av befolkningen. Offshoretjänster drar in stora pengar till området. Även fisket är största vikt och man exporterar en hel del fisk och skaldjur. Till problemen hör arbetslöshet, illegala emigranter från andra delar av området som vill vidare till USA och droghandel där området utgör ett mellanland för vidare transporter. Valutan är amerikanska dollar. Turks- och Caicosöarna är vida kända för sina stora festivaler och för att uppmärksamma och uppmuntra den lokala musiken och konsten. Dansen och musiken är i huvudsak ripsaw.

Klimatet är tropiskt. Medeltemperaturen under året är 30 grader och bar små variationer i temperaturen sker mellan årstiderna. Området njuter av 350 soldagar om året. Mellan juni och november kan orkaner dra in över området.