Algeriet

Algeriet

Algeriet är ett nordafrikanskt land beläget utmed den sydvästra delen av Medelhavet. I väster gränsar Algeriet mot Marocko och Västra Sahara, i söder vetter landet mot Mauretanien, Mali och Niger och i öster gränsar landet mot Libyen och Tunisien.

Det bor drygt 33 miljoner invånare i Algeriet. Befolkningen är araber och olika berbiska folk, som mestadels bor i bergen. Det finns även mindre grupper av européer i landet. Invånarna tillhör till övervägande delen den sunnimuslimska tron. Det officiella språket är arabiska. Det är också vanligt med franska och berbiska som förstaspråk.

Huvudstaden Alger ligger utmed Medelhavets kust. Det finns nästan 3 miljoner invånare i staden. Det gamla området Alger kasbah räknas som ett världsarv tack vare den anrika arkitekturen. Andra viktiga städer är Ghardia, Djanet och Tamanrasset.

Algeriet – geografiska fakta

Till ytan är Algeriet Afrikas näst största land. Det algeriska området består i de södra delarna av en del av Saharaöknen med sand, sten och grönskande oaser. Totalt utgör 85 % av landets yta olika ökenområden. Landet har en hel del berg. I den södra delen av landet finner man Saharabergen. I den norra delen ligger Atlasbergen. Kusten erbjuder vackra sandstränder. Högsta punkten är Tahatberget som reser sig 3 003 meter över havet.

Frankrike styrde över Algeriet fram tills år 1962, då Algeriet kämpade sig till självständighet. Den första tiden efter självständigheten rådde diktatur i landet. Algeriet är ett land där ett oroligt politiskt klimat blivit vardag. År 1991 hölls de första fria valen, men militären ingrep och undantagstillstånd infördes. Undantagstillståndet gäller fortfarande och demokratiseringsprocessen i landet går framåt, men mycket långsamt.

Algeriet – kultur och historia

Till Algeriets naturtillgångar hör olja och naturgas, fyndigheter som har hittats på senare tid. Det har gjort att landet fått ett rejält ekonomiskt uppsving. Turismen är också en viktig inkomst och flera kuststäder är väl utvecklade för turismen. Valutan är algerisk dinar.

Kulturen i Algeriet är präglad av den arabiska och den nomadiska kulturen. Den lokala musiken är rai. Nationalrätten är couscous och nationaldrycken är etzai te, te med mynta. Liksom i andra arabländer är gästfriheten en dygd och alkoholen en främmande produkt.

Klimatet är torrt i inlandet och något fuktigare utmed Medelhavskusten. Vintrarna är milda och regniga. Somrarna är varma och torra och under sommartid sveper den varma och sandiga sciroccovinden in över landet.