Angola

Angola

Angola

Angola är ett afrikanskt land utmed kontinentens sydvästra del. Västra landgränsen går mot Atlanten. I övrigt gränsar Angola till Namibia i söder, Kongo-Brazzaville och Kongo-Kinshasa i norr och Zambia i öster. Landet har också kontroll över området Cabinda som är en enklav skild från huvuddelen av Angola genom landet Kongo-Brazzaville.

Det bor drygt 12 miljoner invånare i Angola och befolkningen utgör en mångfald av olika folkslag. Den större delen av befolkningen bor i den norra och den västcentrala delen av landet.

Huvudstaden Luanda ligger utmed Atlantkusten och är en viktig hamnstad. Det bor över 3,5 miljoner människor i staden. Staden var förr befolkad av en mängd portugiser. Dessa flyttade efter självständighetsförklaringen av Angola och då främst till Sydafrika. Två andra viktiga hamnstäder är Lobito och Namibe.

Angola – geografiska fakta

Kustområdet utmed Atlanten är en bördig slätt och själva kustlinjen består av en hel del vita sandstränder med vajande palmer. Centrala Angola utgörs av en savann och södra Angola är mestadels bestående av torra stäpper. I de norra delarna av landet finner man vidsträckta regnskogar. Högsta punkten i landet är Mount Moco med en höjd på 2 620 meter över havet. Det går en hel del floder i landet, bland annat Kwanza, Zaire, Cunene och Cubango.

Tack vare den blandade geografin är Angola ett land rikt på djur och växter. Flera nationalparker har inrättats för att säkra arternas fortbestånd, då skövling och människans utbredning alltmer hotar de lokala habitaten. Dessa parker blir också alltmer populära bland turisterna som söker sig till Angola.

Angola – kultur och historia

Angola var förr en portugisisk koloni och faktiskt den sista viktiga kolonin som européer besatt i Afrika. Landet fick sin självständighet år 1975. Efter trettio år av inbördeskrig blev freden ett faktum år 2002.

Efter inbördeskriget var ekonomin i ruiner, men återhämtningen har skett oerhört fort. Olja är den viktigaste inkomstkällan för landet, men landet är även rikt på mineraler. Jordbruket är en vanlig sysselsättning och en framtidsnäring för landet med goda förutsättningar tack vare de bördiga områden som finns. Bland de större exportvarorna ser man kaffe, bomull och socker. Skogen ger också viktiga inkomster. Valutan är kwanza.

Kulturen i Angola är nära knuten till bantufolkets historia och traditioner. Inom det lokala hantverket dominerar järn-, brons-, elfenben- och träskulptering. Arkitekturen är portugisiskt inspirerad, särskilt i städerna. Utmed kusten finns en mängd historiska sevärdheter att upptäcka, bland annat gamla slavfort. Den traditionella maten i landet innehåller frukt, grönsaker, fisk och vilt. Dagens angolanska kök innehåller dessutom en hel del portugisiska inslag.