Australien

Australien

Australien är såväl ett land som en hel kontinent i de södra delarna av hemisfären. Landet Australien utgör fastlandet i världsdelen med namnet Oceanien. Det bor ungefär 20 miljoner invånare i Australien och majoriteten av befolkningen bor i landets östra delar och utmed kusterna. Nästan alla invånare är etniska européer från Storbritannien och Irland. Det finns även en del kineser, italienare och greker i området. Av den ursprungliga befolkningsgruppen aboriginer finns bara spillror kvar. 70 % av invånarna räknar sig som kristna. Många har ingen religion alls. Det finns inget uttalat officiellt språk, men praktiskt sett är den australiska dialekten av engelskan officiellt språk i landet.

Till ytan är Australien det sjätte största i världen. Hela Australien omges av vatten och separerar Indiska oceanen, Stilla havet och Antarktiska oceanen åt. Australiens inland består till stora delar av öde slätter, torra savanner och öknar.

Då landet ligger en bra bit ifrån andra fastlandsområden är natur- och djurlivet i Australien helt unikt. Övervägande delen av de djur och växter man finner här är endemiska. Till de mer kända djuren hör koalan, kängurun, vombaten, emun, kakaduan och kookaburran. Många fler stora däggdjur fanns innan européerna kom men utrotades.

Naturen i Australien

I de norra delarna finns en stor växtlighet med regnskogar och träskmarker. De södra och östra delarna av landet består av bergsområden. Här finner man landets högsta topp Mount Kosciuszko som reser sig 2 228 meter över havet.

Kusten utgörs av sandstränder där vindarna ger windsurfningen fart i seglen. Nordöst om Australiska fastlandet ligger världens största korallrev, Stora Barriärrevet med ett helt fantastiskt marint djur- och växtliv.

Australien – Historia och klimat

Australien beboddes från början av aboriginer och de kom till området för över 40 000 år sedan. Förste europén att landa på Australien var holländaren Willem Jamszoon år 1606. Storbritannien tog makten över området år 1770 då James Cook landsteg i Australien. Australien blev snabbt en straffkoloni. 1901 fick landet självständig status och styrs som en konstitutionell monarki med demokratiskt styre.

Ekonomin i landet är god. Turismen är en viktig näring för landet, liksom djurhållning (får), och jordbruk. Man har även en väl utvecklad tjänstesektor. Valutan är australisk dollar. Australien har utvecklat en egen modern kultur utifrån det engelska och irländska arvet. Hästkapplöpningar, australisk fotboll och rugby är nationalsporter i landet. Musiken är en variant av den populärmusik som spelas i såväl England som USA och flera kända musiker kommer från Australien.

Klimatet i Australien varierar. Vintertid råder mellan mars till november och då är vädret milt i de norra delarna och kallt med enstaka snöfall i de södra delarna. Under sommaren skiner solen och klimatet är i de norra delarna av landet behagligt subtropiskt eller tropiskt. I inlandet kan det bli riktigt varmt under sommaren. Då Australiens klimat påverkas av vindarna El niña och El niño kan såväl långa torrperioder som orkaner förekomma i området.