Belgien

Belgien är en konstitutionell monarki och landet är indelat i de tre regionerna Flandern, Vallonien och Bryssel. Flandern ligger längst i norr och har kust utmed Engelska kanalen i Nordsjön. Vallonien ligger i söder och mittemellan dessa två finner man Bryssel med omnejd som räknas som en egen region. De närmaste grannarna är Frankrike i väster, Nederländerna i norr, Tyskland i öster och det lilla landet Luxemburg i sydöst.

Det bor drygt 10 miljoner invånare i Belgien, varav drygt en miljon av dessa är bosatta i Bryssel. Det finns ett antal större städer i Belgien och avståndet mellan dem är kort då landet inte är större än 32 500 kvadratkilometer. Till de större städerna räknas Bryssel, Antwerpen, Gent, Brugge, Mechelen och Leuven. Staden Bryssel är förutom landets huvudstad även den ort där de flesta av EU:s institutioner, Natos högkvarter och många internationella organisationers huvudkontor ligger.

Belgien drivs numera som en federation. Landet var med och grundade EU och man använder sig av den europeiska valutan Euro. De tre regionerna, och särskilt i Flandern där de flesta invånarna bor, månar en del om sin självständighet och driver sin egen regionalpolitik.

Naturen i Belgien

Bryssels kustområde sträcker sig knappt sju mil utmed Nordsjön. Landskapet här är flackt, öppet, och bördigt. Längre in i landet reser sig bergen och längst i söder ligger bergskedjan Ardennerna. I Ardennerna sträcker barrskogen ut sig och högsta punkten är berget Botrange med 694 meters höjd.

Genom landet rinner de två stora floderna Schelde och Maas. Landet satsar mycket på cykelturism och vandringsleder och man har skapat många naturparker. I Belgien är cykel en nationalsport.

Belgien – Befolkning och kultur

I Belgien bor huvudsakligen valloner och flamländare. Det finns också en ganska stor mängd invandrare, främst från andra europeiska länder samt Marocko. Det finns tre officiella språk i landet. I Flandern talar man flamländska, i Vallonien pratar man franska och Bryssel är helt och hållet tvåspråkig. I östra delarna av Belgien nära gränsen till Tyskland är det också vanligt att man har tyska som modersmål. De flesta invånarna bekänner sig till den katolska tron, men nästan 25 % är bekänner sig till protestantismen, islam eller någon annan tro.

Kulturellt sett ligger Belgien mellan det germanska och det latinska, tack vare sitt läge mellan Frankrike och Tyskland.

I matväg är kanske Belgien mest känt för att ha utvecklat pommes frites, sina goda våfflor, choklad och det mustiga belgiska ölet. Nationalrätten är musslor med pommes frites och man är ganska förtjust i grodlår.