Burundi

Burundi

Burundi är ett av Afrikas minsta länder och ligger i Afrikas centrala delar. Landet har formen av ett hjärta. Landet gränsar norrut till Rwanda, söderut och österut till Tanzania och till Kongo-Kinshasa i väster.

Det bor drygt 7 miljoner invånare i Burundi på en yta som är i Smålands storlek. Det gör landet till ett av de mest tätbefolkade i världen. Det bor främst tutsier i landet. De utgör 85 % av befolkningen. Även folkgruppen hutuer är ganska välrepresenterade och de fyller ca 14 % av invånarantalet. Kirundi och franska är officiella språk.

Huvudstaden Bujumbura ligger vid stranden av Tankanyikasjön. Det bor drygt 330 000 invånare i staden. Det är också landet största stad och det ekonomiska och finansiella centrat i landet.

Burundis djurliv och klimat

Naturen i Burundi består till stora delar av regnskog och savanner. På slätterna finns ett rikt djurliv med de stora djuren som Afrika är så kända för såsom lejon, noshörningar, giraffer, elefanter, gaseller och många, många fler.

Tankanyikasjön är landets absolut största sjö. Burundi kontrollerar sjöns norra strandlinje och sjön utgör en naturlig gräns till grannländerna. Tankanyikasjön är den näst största och näst djupaste sjön i världen. I sjön simmar en hel del fisk och djurarter. Runt sjön lever de flesta på fisket. Sjön utgör även landets lägsta punkt som är 72 meter över havet. Den högsta punkten i landet är Mont Heha som sträcker sig 2 670 meter över havet.

Burundi självständigt 1962

Burundi blev självständigt 1962 efter att ha varit en belgisk koloni. Landet är fattigt och väldigt hårt drabbat av ett långvarigt inbördeskrig mellan de två befolkningsgrupperna hutuer och tutsier som avslutades så sent som 2004. De första valen i landet efter krigen hölls 2005, men det politiska läget kan fortfarande betecknas som instabilt.

Den ekonomi som finns är grundad i jordbruket. Man odlar kaffe och te. Många har också boskap för att trygga sin försörjning. Vid Tankanyikasjön är fisket en viktig inkomstkälla. Man försöker satsa på turismen och har öppnat landets gränser. Guidade turer på savann och i regnskog lockar alltfler turister. Valutan är burundisk franc.

Klimatet i Burundi är typiskt för ett Centralafrikanskt land, det vill säga tropiskt. Men det är ganska torrt och det regnar mest under regnperioden. Temperaturen går gärna upp till över 40 grader.