Egypten

Egypten

Egypten ligger i nordöstra delen av Afrika. Landets norra gräns utgörs av en kust mot Medelhavet. En del av Egypten ligger även geografiskt i Asien. Mellan den afrikanska och asiatiska delen går Suezkanalen och landet har även kust mot Röda Havet. Landet gränsar på den afrikanska sidan mot Libyen och Sudan. På den asiatiska sidan gränsar Egypten mot Israel.

Befolkningen i Egypten uppgår till omkring 77 miljoner människor. Siffran är dock något osäker då landet har en mängd oregistrerade invånare. De flesta invånare är araber och tillhör den sunnimuslimska religionen. Det finns även en större minoritet som bekänner sig till den koptiska tron, en tro som är av kristet slag. Bland urinvånarna märks nubier och berber, folk som företrädesvis bor i de södra och västra delarna av landet. Språket i Egypten är egyptisk arabiska, men engelska är allmänt förekommande i de större städerna.

Huvudstaden i Egypten är det anrika Kario med omkring 16 miljoner invånare med omnejd. Ingen vet med säkerhet hur många som bor här. Oavsett det exakta antalet är Kairo en av de större städerna i världen. Staden är belägen i de norra delarna av Egypten, strax söder om Nilendeltat och klyvs i två delar av den mäktiga floden Nilen.

Klimatet i Egypten

Nilen, en av världens största floder, rinner rakt igenom Egypten ut i Medelhavet. Dess flodbäddar har givit landet dess välstånd tack vare dess bördiga karaktär. Runt Nilen finns Egyptens bördigaste marker och området är nästan helt uppodlat. I Nilens vatten lever den ökända Nilenkrokodilen. I södra delarna av Egypten har man genomfört ett enormt dammbygge för att reglera Nilens flöde.

Utanför Nilens område är landskapet av ren ökenkaraktär, en öken som utgör delar av världens största öken, Sahara. En del av det västra landområdet innefattar också den Libyska öknen. I öknen finner man ett extremt klimat och fantastiska oaser. Kustlinjen mot Medelhavet och framför allt mot Röda Havet erbjuder långa sandstränder och populära badorter. Utmed Medelhavskusten finner man den anrika hamnstaden Alexandria.

Egypten – kultur och historia

Egypten är platsen för världens första civilisationer. Forskningen och intresset för det forna Egypten är enormt och många frågor om denna kultur kvarstår. Landet erbjuder en mängd fantastiska kulturhistoriska sevärdheter med Pyramiderna och Konungarnas dal i spetsen. Den moderna Egyptiska kulturen bygger dock till stor del på den muslimska religionen.

Egypten blev självständigt från Storbritannien år 1922. Suezkanalen delar Egypten i två delar. Kanalen är genvägen mellan Medelhavet och Indiska Oceanen, och är en mycket viktig inkomstkälla för landet. Olja, livsmedel, kläder och textilier är viktiga inkomstkällor för Egypten, förutom turismen. Valutan är egyptiska pund.

Klimatet i inlandet innebär ökenklimat med torra heta somrar och milda vintrar. Temperaturskillnaderna kan dygnsvis bli mycket stora. Det regnar sällan.