Elfenbenskusten

Elfenbenskusten är ett land i västra Afrika. Landet gränsar till söder mot Atlanten. I väster finner man grannländerna Liberia och Guinea, i norr vetter landet mot Mali och Burkina Faso och i öster ligger grannlandet Ghana.

Det bor nästan 19 miljoner invånare i Elfenbenskusten. Befolkningen består av en mängd olika folkslag såsom baulé, bété, senufo, malinké, mande och dioula. Drygt en tredjedel av befolkningen tillhör en kristen kyrka, ungefär lika många är muslimer och resterande del av befolkningen tror på olika lokala religioner. Det officiella språket är franska. Utöver franskan finns ett sextiotal olika språk. Hälften av befolkningen är inte läs- och skrivkunniga.

Huvudstaden Yamoussoukro rymmer cirka 228 000 invånare. Staden ligger en bit in i landet från kusten räknat och blev huvudstad så sent som år 1983. Här finner man världens största kristna kyrkobyggnad Notre Dame de la Paix-basilikan. Den byggdes år 1990. Den gamla huvudstaden Abidjan håller fortfarande stora dela av administrationen i landet. Abidjan är landets största stad med nästan 4 miljoner invånare.

Elfenbenskustens geografi

En stor del av det område som utgör landet Elfenbenskusten består av tät regnskog. Odlingarna kryper dock allt längre in i den gamla skogen och man odlar kaffe och kakao. Elfenbenskusten är världens största kakaoproducent. Den största sjön är Kossou och det är en konstgjord sjö för att trygga vattentillförseln. Det rinner flera floder söderut genom landet med utflöde i Atlanten. Komoéfloden är den längsta av dem. Andra viktiga vattendrag är Bandama, Cavally och Sassandrafloden.

Klimatet i Elfenbenskusten är varmt året runt. Regnperioden varar mellan maj till oktober. Luftfuktigheten är hög i de södra delarna och här råder tropiskt klimat. I de norra delarna är vädret betydligt torrare.

Elfenbenskusten – historia och ekonomi

Elfenbenskusten var från början en viktig handelspunkt bland de omgivande befolkningarna. På 1800-talet koloniserades området av Frankrike. 1960 fick landet sin självständighet och styrdes då framgångsrikt i cirka 30 år. År 2002 blev det uppror i landet mot den sittande presidenten, ett kuppförsök som delvis misslyckades. Elfenbenskusten är idag ett splittrat land. Det finns en del som styrs av regeringen och en som är styrd av rebeller. Det råder mer eller mindre anarki i området.

Det finns olja och naturgas i landet, vilket står för en hel del av Elfenbenskustens inkomster. De är också stora exportörer av kaffe, kakao och palmolja. Jordbruket är väl fungerande vilket borgar för en förhållandevis god ekonomi. Valutan är CFA-franc, en valuta som används av flera olika nationer i Afrika.

Utmed kusten försörjer man sig på en hel del fiske och här ligger en mängd pittoreska fiskebyar. I inlandet reser sig bergen. Den högsta punkten i landet är toppen Nimba på 1 752 meter.