England

England

England ligger i norra Europa och är en del av federationen Storbritannien. Landet är den folkrikaste av de länder som utgör Storbritannien och ligger på huvudön av de Brittiska öarna i Nordsjön. England utgör den mittersta och östra delen av ön, medan Wales har den västra delen och Skottland den norra. Söder om England ligger Engelska Kanalen. England har tidigare varit en helt suverän nation men är nu i förbund med Wales, Nordirland och Skottland i Storbritannien.

Storbritannien delar en gemensam utrikespolitik och har en och samma statsminister. Landet lyder således under det brittiska parlamentet. I flera andra avseenden är England en egen enhet, till exempel inrikespolitiskt och inom flera sporter. England har också en egen flagga. Denna flagga tillsammans med de andra ländernas flaggor i Storbritannien skapar tillsammans Storbritanniens flagga.

England är uppdelat i nio olika regioner och landet är mycket tättbefolkat land. Totalt bor det 51 miljoner invånare i England. Huvudstaden heter London och är en riktig metropol med totalt 12 miljoner invånare. Det officiella språket är engelska och invånarna är en salig blandning av de folk som kommit hit för att styra öarna: romare, angelsaxare, normander och nordbor. Dessutom har många flyttat in från de många kolonier som England styrt över under historiens gång vilket har gjort att nästan 8 % av landets invånare har utländskt ursprung.

Natur i England

Naturen i England består mestadels av ett mjukt och böljande lågland. Landet är mycket grönt tack vare regnet och den stora befolkningen har skapat ett tämjt och prydligt landskap fyllt med parker, trädgårdar, och pittoreska hagmarker. I norra delarna av England finner man de vackra och karga högländerna.

Flera stora floder rinner igenom landskapet. Den största av dem heter Themsen och rinner genom London. Söder om Themsen är naturen nästan parkliknande och längst i söder, mot Engelska kanalen, stupar kritvita klippor brant ner i havet. I området runt Engelska kanalen ligger flera badorter.

England – industrins vagga

England är också känt som industrins vagga. Här blommade de första textilfabrikerna och tågförbindelserna upp och man kunde driva industrialiseringen framåt tack vare stenkolet, då den skog som fanns på ön snabbt höggs ner för ändamålet. I söder finns ekskogar och bokskogar kvar men resten av landet utmärks numera av hedar.

Kulturen i England är intressant och med stark påverkan från många andra länder tack vare Englands historia som kolonisatör. Särskilt musiken har stor plats i den engelska kulturen och är en stor exportvara. Den engelska gentlemannamässigheten och hövligheten är en del av den engelska kulturen, liksom finess och kvalitet på allt man gör.

England är en del av EU men har inte valt att använda sig av Euro. De använder pundet, en valuta med mycket stark ställning internationellt sett. På vägarna gäller vänstertrafik. Klimatet påverkas av det omgivande havet och inte minst Golfströmmen. Såväl vintrarna som somrarna präglas av nederbörd och vind.