Hoppa till innehåll

Japan

Japan

Japan utgörs av en ögrupp ligger i nordöstra Asien mellan det Japanska Havet och norra Stilla Havet öster om det eurasiska fastlandet. Öarna består av fyra huvudöar och över 4 000 mindre öar. Huvudöarna är Hokkaido, Honshu, Shikoku och Kyushu. Närmaste länder är Ryssland, Kina, Nordkorea och Sydkorea, som landet delar den maritima gränsen med.

Det bor över 126 miljoner invånare i Japan i ett land som är lika stort som Kalifornien ungefär. De allra flesta bor i städerna och är av japanskt ursprung. I Japan är Shinto och buddhismen de två stora religionerna. Det finns japaner som är både och. Det officiella språket är japanska. Man delar skriftspråket med kineserna.

Den stora världsmetropolen Tokyo är Japans huvudstad och ligger på ön Honshu. Här bor det över 12 miljoner människor om man räknar in förorterna. Tokyo är landets och ett av världens stora finanscentrum. Andra stora städer i landet är Yokohama, Osaka och Nagoya, som alla rymmer en bit över 2 miljoner invånare.

Japans natur och klimat

Japan ligger på gränsen av den asiatiska kontinentalplattan vilket gör området känsligt för jordbävningar. Naturen är till stora delar bergig och många av bergen är vulkaniska. 75 % av landet är i princip obeboeligt och består av branta berg, raviner och djupa skogar. Det högsta berget i landet är snöklädda och imponerande Fuji-san på 3 776 meter. Den ligger liksom Tokyo på Honshu och är en aktiv vulkan.

Klimatet i Japan är subtropiskt i de södra delarna av landet. Den norra delen ligger i den tempererade zonen. Hösten betyder tyfonsäsong i Japan. Våren är regnig och ganska blåsig.

Japan – historia, kultur och ekonomi

Fram till 1800-talet var Japan en mycket isolerad ögrupp. Det utvecklades under 1800-talet till att bli en av de mäktigaste nationerna i Asien. Landet var en av axelmakterna under andra världskriget. Idag är landet åter en av de mäktigare i världen och drivs som konstitutionell monarki. Kulturtraditionen i Japan är unik för landet. Kulturellt sett har religionen för den moderne japanen ett begränsat inflytande. Många ceremonier lever dock kvar. Maten består till stora delar av nationalfödan ris och havets resurser i form av alger, fisk och skaldjur. Kött förekommer mer sällan. Sushi, sashimi och tempura är klassiska japanska rätter.

Myten och historiken bakom samurajen och geishan ger en bild av det gamla Japan, med en enväldig härskare. Blommorna har en viktig plats i Japan, liksom de välansade träden. Bonsaiträden är en unik japansk tradition. Den japanska traditionen är också en tradition av estetik och skönhet, med renodlad design och arkitektur i vackra nyanser och känsla för balans. I Japan är film och dokusåpor mycket populära, liksom karaoke.

Den japanska ekonomin är en av de starkaste i världen och har ett stort inflytande på världsmarknaden. De stora industrierna i landet är tillverkning, service och kommunikation. Valutan är japanska yen.