Liberia

Liberia

Liberia ligger utmed Nordafrikas västkust. På västra sidan av landet ligger Atlanten. Landet gränsar i övrigt till länderna Guinea, Sierra Leone och Elfenbenskusten.

Det bor ungefär 3 miljoner invånare i Liberia. Befolkningen utgörs till stora delar av niger-kongostammar, såsom gola, kissi, mande, gbandi, kpelle och många fler. Det officiella språket är engelska, men en hel del av befolkningen är tvåspråkig och talar även ett av de många lokala språken. Religionen är blandad. Cirka 40 % av invånarna hör till olika lokala religioner och lika många anammar den kristna tron. 20 % är muslimer. Över 40 % av landets befolkning är analfabeter.

Huvudstaden Monrovia ligger på västkusten. Det bor drygt 1 miljon invånare i staden som fått sitt namn efter den amerikanska presidenten James Monroe. Här kom en grupp av frigivna amerikanska slavar i land. Det är den enda staden i världen utanför USA som fått namnet av en amerikansk president. Monrovia är också en viktig handels- och hamnstad.

Kusten och skogen i Liberia

Atlantkusten är nästan 57 mil, men består nästan uteslutande av långgrunda stränder. Det finns inga naturliga djuphamnar i området. Vid kusten består landet av en bördig slätt. Halva landmassan som utgör Liberia består av regnskog med en hel del värdefulla träslag.

Skogen är utsatt för skövling. I de norra delarna blir området bergigare. Högsta toppen i landet är Mount Wuteve som reser sig 1 380 meter över havet.

Liberia – Naturtillgångar och klimat

Namnet Liberia kommer från engelskans liberty och åsyftar att en koloni av frigivna amerikanska slavar flyttade tillbaks hit i början av 1800-talet. Dessa kallades amerika-afrikaner och gjorde engelskan till områdets huvudspråk. De har dock bara utgjort en bråkdel av befolkningen. År 1947 blev landet självständigt och är den äldsta republiken i Afrika. Men sammanhållningen har varit liten. Under slutet på 1980-talet bröt ett blodigt inbördeskrig ut. Läget i landet är fortfarande oroligt.

Till landets naturtillgångar hör skog, guld, diamanter och järn. På grund av interna strider är landet dock fattigt och många med resurser har lämnat landet med dessa resurser. Valutan är liberiansk dollar.

Klimatet i Liberia är starkt påverkat av monsunsäsongerna. På vintern är dagarna varma till heta och nätterna svala. Mellan december och mars månad drar den torra och heta harmattanvinden in från Sahara. Det är mulet och regnigt sommartid, särskilt utmed kusten.