Madagaskar

Madagaskar är en nation och en stor ö belägen öster om det afrikanska fastlandet i Indiska Oceanen. Madagaskar är världens fjärde största ö till ytan. Till nationen Madagaskar hör också flera omgivande öar, till exempel Nosy Be och Sainte-Marie.

Madagaskar är världens åttonde mest befolkade ö. Det bor nästan 19 miljoner invånare i landet och de är av alla möjliga olika folkslag. De flesta invånare är en blandning av malajer och bantufolk. En knapp majoritet av befolkningen har kvar de lokala religionerna som tro. 41 % är kristna och 7 % av landets befolkning är muslimer. De officiella språken är malagassiska och franska. En ganska stor del av befolkningen, ca 40 % av den vuxna andelen, kan vare sig läsa eller skriva. Antananarivo är huvudstaden och den är en smältdegel där alla olika etniciteter möts. Staden är belägen på en platå nästan mitt i landet och ligger på 1 250 meters höjd över havet. Det bor över 1,4 miljoner invånare i staden. Staden grundades på 1600-talet och är idag också ett finansiellt och kommersiellt centrum.

Västra Madagaskar består till stora delar av savanner och träden står glest. Detta område var en gång i tiden skogsbeklädd en hel del av skogen har röjts bort för att kunna bruka jorden och hålla boskap i området.

Naturen i Madagaskar

Den östra kusten består av en smal låglänt strandremsa och landet reser sig snabbt inåt land. Den sydvästra delen av landet består av två bergområden och ett ökenliknande landskap mellan bergskedjorna. Även norra delarna av ön är bergig. Högsta punkten i landet är Marmokotro vars topp är 2 876 meter över havet.

De centrala delarna av Madagaskar har en varierad natur med utslocknade vulkaner, öppna slätter och djupa skogar, främst i de östra delarna av ön. Djur- och växtlivet på Madagaskar är enormt. Över 5 % av världens alla växt- och djurarter finns representerade här och hela 80 % av arterna är unika för ön. Till de mer kända unika arterna hör lemur och fingerdjuret.

Madagaskar – Kultur och klimat

Madagaskar var från början en arabisk handelsstation och styrdes som ett självständigt kungadöme. Den blev sedermera, i slutet av 1800-talet, en fransk koloni. Självständigheten var ett faktum år 1960. Ekonomin i landet var förr baserad på handel och på en stor vaniljproduktion. Vaniljen är fortfarande en mycket viktig produkt, även som dragplåster för turisterna. Fiske och jordbruk är viktiga inkomster för invånarna, liksom turismen. Valutan är ariary.

Kulturen i Madagaskar är lika varierad som naturen. Den inhemska musiken går under namnet salegy och spelas med fördel på lokala instrument. Maten är en härlig upplevelse med en rik mängd av olika kryddor som förgyller smaken.

Klimatet på Madagaskar är tropiskt utmed kusterna. I inlandet blir det mer tempererat. November till mars är det sommartid på Madagaskar då landet ligger utmed och söder om ekvatorn. Det är svalt och torrt på vintern. Det finns risk för cykloner.