Malta

Malta

I mitten av Medelhavet finner man ögruppen och nationen Malta, den nation som är sydligast belägen av alla europeiska länder. Ön ligger nästan 10 mil söder om italienska Sicilien och 32,5 mil från Afrika.Huvudön i nationen Malta har givit landet dess namn. På ön Malta ligger huvudstaden Valletta. Det finns sex andra öar i ögruppen, men det är bara huvudön som stadigt befolkas av människor. På ön Comino, som fått sitt namn efter att det växer kummin på ön, har det skapats flera semesterorter tack vare sandstränderna, så här hittar man många turister. Comino ligger strax nordväst om huvudön Malta.

Det bor 400 000 människor på Malta och det är ett mycket tättbefolkat land. Befolkningen är en salig blandning mellan de olika folken runt Medelhavet. I huvudstaden Valletta bor det 6 300 människor. Största inkomstkällan för landet är turismen och handeln är mycket viktig. Många fartyg anländer den i Medelhavet väl strategiskt placerade hamnen för vidare transporter i Suezkanalen.

De officiella språken är maltesiska och engelska och de allra flesta invånarna bekänner sig till den romers-katolska tron. Maltesiska är ett språk som delar övervägande delen av vokabulären med arabiskan och som grammatiskt sett påverkats stort av det italienska språket.

Malta – natur och servärdheter

Naturen på Malta är ganska kal då det saknas skogar. Öarna är uppbyggda av platåer som sluttar brant ner mot havet. Platåerna är av sand och kalksten och är på ca 200 meters höjd över havet. För att kunna odla har man importerat jord och skapat terrasseringar. I terrasserna odlas vin och diverse spannmål. Det finns inga större däggdjur på ön, utan mestadels mindre däggdjur och en mängd med fåglar.

Klimatet är torrt på Malta och ön saknar sjöar. Därför är man sparsam med vattnet och mån om att fånga upp regnvatten för att försörja odlingarna med. Vintrarna är mycket milda och temperaturen på sommaren är varmt och ligger runt 32 grader i medeltemperatur. Det blåser in en del vindar över ögruppen, bland annat den kalla Mistralen från nordväst och den varma Sciroccon från syd.

Malta – natur och historia

Historien och kulturen på Malta har mångåriga anor med inslag från många länder. Flera olika folk har bebott öarna under omgångar då det varit en strategisk punkt i handeln runt Medelhavet. Det finns väldigt många sevärdheter och de olika folken som kommit hit har påverkat kultur och vardagsliv. Den äldre folkmusiken lever än och i den används säckpipa (zaqq), trummor och tamburin. Malteser tycker mycket om musik och är som tokiga i Melodifestivalen.

Malta är en del av EU och valutan på öarna är Euro. Man kör på vänster sida av vägarna, ett arv från det brittiska styret en gång i tiden.