Marocko

Marocko är ett nordafrikanskt land som utgör Afrikas nordvästra kustområde. Norr om Marocko ligger Medelhavet och väster om landet finns Atlanten. I norr gränsar Marocko mot Spanien i form av två enklaver, Ceuta och Melilla. I öst ligger Algeriet och i söder vetter landet mot Västsahara.

Det bor drygt 33 miljoner invånare i Marocko. Tre fjärdedelar av invånarna är araber. Resterande del av befolkningen är i huvudsak berberfolk. Nästan alla tillhör den muslimska religionen. De officiella språken är arabiska och franska. Hälften av landets befolkning är analfabeter.

Huvudstaden Rabat grundades på 100-talet och har idag över 600 000 invånare. Staden ligger utmed Atlantkusten. Den största staden i landet är legendariska Casablanca. Staden ligger i västra delen av landet och har nästan 3 miljoner invånare. Här ligger en av Afrikas viktigaste hamnar.

Landet Marocko

Norra delarna av landet utgörs av ett bergsområde vid namn Rifbergen. De går upp till 2 400 meter över havet. Utmed västkusten finns stora slätter och här brukar man en hel del av marken. I öster och i söder finns de röda Atlasbergen med ökenliknande områden och oaser.

Marocko är ett gammalt kungadöme. På tusentalet fanns ett muslimskt rike i Marocko. Landet blev ockuperat av Frankrike och Spanien under början av 1900-talet med fick tillbaka sin självständighet år 1956. Landet styrs idag fortfarande av en monark som i alla fall på det officiella planet är mycket populär. Marocko är ibland i fejd med grannländerna då de anser sig ha rätt till Västsahara.

Marocko – Turism och kultur

Den ekonomiska utvecklingen i Marocko går framåt, långsamt men säkert. Turismen har blivit en allt viktigare inkomstkälla för landet och flera turiststäder har byggts och byggs utmed kusterna som erbjuder sandstränder och ett härligt klimat. Valutan är marockansk dirham.

Kulturen i Marocko är mycket arabiskt och muslimskt influerad. Det finns en alltmer öppen attityd mot väst tack vare turism och kungens västvänliga sinne. Det märks framför allt i storstäderna och på semesterorterna. Marknader är en stolt och stor tradition i landet, inte minst den enorma marknaden som finns i Marrakech, i landets centrala delar. Prutning och tedrickande är ett måste när man ska handla. Mattor, guld och lädervaror är marockanska specialiteter.

Marocko njuter av ett Medelhavsklimat utmed kusten. Somrarna är varma och torra och vintrarna svala och det förekommer regn under vinterperioden. I inlandet blir klimatet allt torrare och varmare.