Mauritius

Mauritius

Mauritius är en ö som är belägen ungefär 80 mil öster om Madagaskar utanför den Afrikanska östkusten. Ön är omgiven av Indiska Oceanen. Ön Rodrigues hör också till landet. Rodrigues ligger ytterligare 60 mil öster om huvudön. Landet ligger söder om ekvatorn. Norr om Mauritius ligger Seychellerna.

Det bor knappt 1,3 miljoner invånare på Mauritius. Drygt två tredjedelar av befolkningen klassas som indo-mauritanier, knappt en tredjedel är kreoler. Det officiella språket är engelska. Många talar även franska och kreol. Huvudreligionen är hinduism och till den religionen hör en dryg majoritet av befolkningen. 29 % av befolkningen är kristna och knappt 17 % är muslimer.

Huvudstaden Port Louis har ungefär 150 000 invånare och ligger utmed kusten. Staden är också ett finansiellt och kommersiellt center i landet. Staden innehåller en hel del moderna byggnader men det finns fortfarande arkitektur från den gamla kolonialtiden kvar.

Mauritius natur och klimat

Ön har ett vulkaniskt ursprung. Den centrala platån ligger ungefär 400 meter över havet. Runt denna platå ligger berg. En stor del av ytan täcks av regnskog och Mauritius är känd för en sällan skådad blomprakt. På ön finns en stor mängd fåglar, varav en hel del av dem är endemiska. Tyvärr är en del av dem dessutom utrotningshotade. Mauritius kustband erbjuder kritvita långsträckta sandstränder med vajande palmer. Ön Rodrigues är en mindre variant av huvudön och har kallats Paradiset på jorden. Tyvärr har en hel del av skogen på ön förstörts vilket gjort att många endemiska arter utrotats. Men det finns några unika arter av fladdermöss.

Klimatet på Mauritius är tropiskt och varmt året om. Juli till september innebär vintertid. Det innebär temperaturer mellan 25 och 28 grader under dagtid och något svalare under natten. Januari till april är det högsommar. Då kan temperaturen stiga till en bit över 35 grader. Under sommaren drabbas Mauritius ibland av häftiga regnoväder och stormar. Vår- och hösttemperaturerna ligger omkring 30 grader.

Mauritius historia och kultur

Ön ligger strategiskt i Indiska Oceanen och var ett utmärkt depåstopp på vägen från Europa till Indien. Såväl holländarna, fransmännen som britterna styrde över ön under kolonialtiden. Mauritius fick sin självständighet år 1968. Landet är demokratiskt styrt och politiskt stabilt.

Vid självständighetsförklaringen var Mauritius ett fattigt land, men utvecklingen har varit mycket god. En stor del av landets inkomster kommer från en väl utvecklad turistnäring. Man har framför allt satsat på de turister som söker lyxresor.

Textilproduktion och sockerrörsodlingar är två andra näringsgrenar som ger landet och dess invånare inkomster. Valutan är mauritisk rupie. Kulturen på Mauritius är en salig blandning mellan det kreolska, det kinesiska, det indiska och det europeiska. Det märks inte minst i matlagningen.