Norfolkön

Norfolkön är en ö belägen i de södra delarna av Stilla havet. Ön är belägen mellan Nya Zeeland och Nya Kaledonien öster om Australien.

Det finns drygt 1 800 bofasta på ön. Invånarna är företrädesvis etniska européer som har flyttat hit från ögruppen Pitcairn. De två språken på ön är engelska och norfuk. Norfuk är en blandning mellan gammelengelska och tahitiska och räknas till de kreolska språken.

Huvudstaden är Kingston som ligger bredvid en av de få säkra simstränderna på ön.

Norfolksön har ett vulkaniskt ursprung

Norfolkön är av vulkaniskt ursprung och ligger mycket isolerad i havet. Kusterna består av branta bergskanter. Högsta punkten på ön är Mount Bates som sträcker sig 319 meter över havet. Det finns bara ett par ställen på ön som är möjliga att angöra med båt. Utanför en del av kusten finns korallrev som skyddar från de värsta vågorna. Annars är ön rätt utsatt för väder och vågor. Det finns vikar med härliga sandstränder.

En stor del av ön är täckt av barrträd, palmer och har en rätt unik skogsfauna med en hel del regnskog. 40 endemiska växter lever bara här och ingen annanstans på jorden. De pinjeträd som växer på ön kan bli över 50 meter höga. Öborna själva kallar ön paradisön. En stor del av skogen är avsatt som nationalpark. Klimatet är subtropiskt och behagligt. Temperaturer varierar knappt under året. Maj till juli betyder orkanperiod.

Norfolkön – historia, ekonomi och kultur

James Cook var den första europén att sätta sina fötter på ön år 1774. Ön var då obefolkad. Några år senare blev området en brittisk koloni. Ön var ogästvänlig och avfolkades regelbundet. Inte ens straffångar hade lust att bo på platsen. Trots det skickades de hit. Politiskt sett tillhör Norfolkön Australien men ön åtnjuter ett stort självstyre och räknas som en autonom enhet.

Öns inkomster kommer från jordbruk, fiske och turismen. Turistströmmen blir något större varje år vilket garanterar det bofasta livet på ön. Valutan är australisk dollar. Det finns ingen gammal kultur att bevara på ön då den nyligen blivit befolkad.

Många invånare har tagit med sig den polynesiska kulturen och miljön är mycket informell då många är släkt med varandra här. Alla vinkar till varandra när de kör förbi till exempel.