Papua Nya Guinea är en stor ögrupp belägen strax söder om ekvatorn. Landet delar en bit av den stora ön Nya Guinea med Indonesien. Den östra sidan tillhör Papua Nya Guinea. Papua Nya Guinea ligger norr om Australien, öster om Indonesien och väster om Salomonöarna. I området ingår över 600 öar.
Det bor över 5,9 miljoner människor i Papua Nya Guinea. De flesta av invånarna är av melanesiskt eller papuanskt ursprung. Det finns även grupper av mikronesier och polynesier i landet. De flesta invånare tillhör en kristen kyrka men det finns även lokala religioner i bruk. Det officiella språket är melanesisk pidgin. Det finns även över 800 olika lokala språk.
Huvudstaden Port Moresby ligger på Nya Guineas sydöstra kust. Här bor drygt en kvarts miljon invånare.
Papua Nya Guineas natur och kultur
Ön Nya Guinea är den näst största ön i världen och är en del av den oceaniska kontinenten. Många av öarna i området är av vulkaniskt ursprung och det finns flera aktiva vulkaner i Papua Nya Guinea. Den sydvästra delen av Papau Nya Guineas område på Nya Guinea består av ett enormt träskområde. Terrängen på öarna är ganska svårframkomlig. En hel del av öarna består av berg och dalar. Den högsta punkten i landet är Mount Willhelm som reser sig mäktiga 4 509 meter över havet. Bergssluttningarna är täckta av täta regnskogar. Bara en mycket liten del av markytan är uppodlad. Andra öar är mer låglänta och vissa är korallatoller. Flera av dem är liksom de bergiga öarna täckta av regnskogar.
Djur- och växtlivet på Papua Nya Guinea påminner mer om det australiska djurlivet än om det asiatiska. Här finns till exempel de speciella pungdjuren. Utanför kusterna finns en mängd korallrev med ett rikt djur- och växtliv. Klimatet i Papua Nya Guinea är tropiskt och vädret bestäms av monsunvindarna. Temperaturen håller sig konstant varm under hela året. Jordbävningar förekommer. Man tar sig lättast runt med flyg alternativt båt.
Papua Nya Guinea – historia, ekonomi och kultur
Papua Nya Guinea har varit befolkat i mer än 50 000 år. Man tror att de första invånarna kom från Asien. På 1500-talet kom de första européerna till området. 1884 blev området tyskt, men tillföll Australien efter första världskriget. Landet fick sin självständighet år 1975. Området styrs demokratiskt.
Öarna rymmer en hel del naturresurser. Här finns koppar, guld och trä. Den svårtillgängliga terrängen försvårar utvinning av resurserna i området. Nästan 85 % av befolkningen livnär sig på jordbruket. Man odlar kaffe, kakao, kokosnötter, te och socker. Valutan är kina. Skillnaden i folkslag och religionstillhörighet mellan de olika öarna i landet är stor.
Det finns en mängd olika kulturer i landet, och att säga att det finns en enda kultur i området är omöjligt. Här finns en mängd olika lokala traditioner och seder att upptäcka.