Schweiz

Schweiz

Schweiz ligger i Centraleuropa i det område som kallas alpregionen. Det är ett land omgivet av andra länder, utan någon egen kustlinje. Närmaste grannar är Italien till söder, Frankrike i väster, Tyskland i norr och Österrike och Liechtenstein till öster. Det egentliga namnet på Schweiz är Schweiziska edsförbundet. Namnet kommer av att 26 lokalt självstyrande kantoner tillsammans bildar staten.

Det bor ungefär 7,5 miljoner invånare i Schweiz. Huvudstaden heter Bern och är en ganska liten huvudstad. Här bor endast 127 000 människor vilket gör Bern till den fjärde största staden i landet. Zürich, Genève och Basel är betydligt större städer.

Det finns tre officiella språk i Schweiz och olika områden domineras av olika språk. 65 % av befolkningen talar tyska som modersmål. Franska talas av 20 % och en mindre del av befolkningen talar italienska. Rätoromanska räknas ofta som nationellt språk även om det inte är ett officiellt språk i landet.

Schweiz natur och klimat

Naturen i Schweiz är storslagen och präglas av de många bergen. Bergskedjan Alperna tar upp de södra och östra delarna av landet och Jurabergen återfinns i de nordvästra delarna. Landets högsta topp är Dufourspitze i Monte Rosa-massivet som sträcker sig 4 634 meter över havet. Landet har en mycket stor vintersportturism och väl utvecklade liftsystem. På sommaren lockar det vackra bergslandskapet vandrare, bergsklättrare och forsrännare från hela världen. Resten av landet består av bördiga jordbruksmarker och skogar. Skogarna utgörs mestadels av täta granskogar. Det rinner flera stora floder igenom landskapet, varav de största är Aare, Rhône och Rhenfloden. I dalarna odlar man vin och sädeslag på åkrarna som utgör nästan 30 % av landets yta. I dalarna ligger också de större städerna och många av dem är rika på kulturella och historiska sevärdheter, vilket också lockar många turister året om.

Klimatet är starkt påverkat av de olika vindar som strömmar genom landet och bergen. Somrarna är svala och behagliga. I dalarna blir medeltemperaturen runt 20 grader, medan medeltemperaturen håller sig på runt 10 grader uppe i bergslandskapen. På vintern är det vanligt med snö, särskilt i bergen.

Schweiz – ekonomi och politik

Schweiz är ett ganska rikt land. Finanssektorn är den viktigaste näringen, tätt följt av turismen. Tack vare sin starka ekonomi är landet också känt för att vara ganska dyrt för besökare. Valutan är schweizerfranc, en valuta som står sig väl i internationella sammanhang.

Politiskt är landet mest känt för sin väl utvecklade direktdemokrati, vilket leder till många folkomröstningar. Regeringen består av ministrar, men det finns ingen president. Folket kan ofta rösta på förslag i efterhand för att ändra ett beslut. Schweiz strävar också efter att vara så neutrala som möjligt i internationella frågor.

Under de två världskrigen var Schweiz neutrala vilket förskonade landet från bombningar och krig. Viljan att vara oberoende har också gjort att Schweiz valt att inte vara en del av den Europeiska Unionen, trots att alla andra länder runt om landet är med. Schweiz dröjde även länge med att bli medlem i FN, även om man tidigt hade tätt samarbete med olika FN-organ. Oavsett detta så finns många internationella organisationers huvudkontor i landet.