Senegal

Senegal är ett nordvästafrikanskt land utmed den atlantiska kusten. Den norra landgränsen går mot Mauretanien, den östra mot Mali och den södra landgränsen vetter mot Guinea-Bissau samt Guinea. Gambia ligger som en enklav runt Gambiafloden mitt i det område som utgör Senegal.

Det bor nästan 11 miljoner invånare i Senegal. Befolkningen består till största delen av folkgrupperna wolof, serer, fulani och tukulor. Det officiella språket är franska. Vardagsspråket är oftast wolof, pulaar, diola eller mandingo. Religionen i landet är islam. Det finns också en mindre kristen minoritet i Senegal. 60 % av befolkningen kan vare sig läsa eller skriva.

Huvudstaden Dakar ligger utmed Atlantkusten på Afrikas västligaste spets och har över 2 miljoner invånare. Hamnen i Dakar är den mest populära bland de kryssningsfartyg som går runt Afrika. Staden är en livlig metropol där väst möter Afrika. Staden är också känd som slutpunkten för Paris-Dakarrallyt.

Senegals natur och klimat

Den största delen av landskapet består av ett slättland. Slättlandet består delvis av tropisk regnskog och delvis av ett ökenlandskap. I regnskogarna blomstrar hundratals olika arter av växter. Gambiafloden går delvis genom Senegal, men den största delen av Gambiaflodens flodbäddar ingår i Gambia. Kusten består till stora delar av långsträckta sandstränder. Utanför kusten finns rikligt med fisk.

Klimatet är tropiskt. Det är varmt och fuktigt året om. Mellan maj och november råder det regnperiod i landet och stormar förekommer. Mellan december och april är det högsommar och harmattanvinden, den heta och torra vinden från Sahara driver in över landet

Senegal – historia och kultur

Senegal är ett anrikt område som under tusentals år tillhört flera mäktiga riken i Afrika. De första européerna kom hit under 1400-talet. 1815 blev landet kolonialiserat av fransmännen för att åter bli självständigt år 1960. Alltsedan självständighetsförklaringen har Senegal styrts i demokratisk ordning. Mellan 1982 och 1989 ingick Senegal i en union med Gambia.

Senegal är ett fattigt land men den ekonomiska tillväxten har under senare år varit hög. De viktigaste inkomsterna får man från fiske, fosfat fundigheter och jordbruk. Främsta jordbruksprodukten är jordnötter. Valutan är CFA-franc, en valuta som flera andra afrikanska länder också nyttjar som nationell valuta.

Kulturen är i huvudsak afrikansk med stora muslimska inslag. Det finns stora europeiska influenser då landet länge styrts därifrån och även det arabiska handelssamarbetet som en gång i tiden var en viktig inkomst för landet gör sig påmint i kulturen. Hantverk, musik och dans är viktiga kulturyttringar.