Swaziland

Swaziland

Kungadömet Swaziland är ett litet land i de östra delarna av södra Afrika. Landet gränsar i väster, söder och i norr mot Sydafrika. Öster om Swaziland ligger Moçambique. Swaziland har ingen egen kustlinje.

Det bor drygt 1,1 miljoner invånare i Swaziland. Befolkningen utgörs till största delen av swazifolk som talar bantu. Det finns en liten minoritet av vita sydafrikaner och zulu i området. De officiella språken är engelska och siswati, ett bantuspråk. Nästan tre fjärdedelar av invånarna bor i städer och lika många befinner sig under fattigdomsstrecket. 80 % av befolkningen är kristna. Nästan hälften av de vuxna invånarna är arbetslösa.

Det finns två huvudstäder i landet. Lombaba är den kungliga och legislativa huvudstaden i landet, medan Mbabane är den administrativa huvudstaden. Lombaba har knappt 6 000 invånare och ligger i den västra delen av landet. Mbabane rymmer drygt 70 000 människor. Den största staden i landet är Manzini, en marknadsstad som ligger nästan i mitten av Swaziland. Här bor över 73 000 invånare. Namnet Swaziland kommer från kung Mswati II som regerade i landet under början av 1800-talet. Landet har varit bebott sedan urminnes tider och man har hittat artefakter som går 200 000 år tillbaka i tiden. Swaziland var garanterat självstyrande under 1800-talet och skyddades av britterna. Självständighetsförklaringen kom år 1968. Landet styrs som ett kungadöme och är diktatoriskt.

Natur i Swaziland

Swaziland är till ytan ett av de mindre länderna i Afrika, men landet erbjuder en variationsrik natur. Utmed gränslandet mot Moçambique ligger ett bergsmassiv. Detta övergår sedan till en savann i de östra delarna av landet. Regnskogen dominerar i de nordvästra delarna av landet. Över häften av marken tillhör staten, men får brukas av invånarna.

Swaziland är ett land med några få mycket rika människor och många fattiga. Jordbruket och framför allt djurhållningen har en stor betydelse på landsbygden. Ett av landets absolut största problem är att nästan 40 % av befolkningen är HIV-smittad. Landet har också på senare tid drabbats av torka.

Swaziland – Industri och klimat

Främsta exportvaran är socker. Man har också fyndigheter av kol och diamanter i området. Textilindustrin är den viktigaste industrin i landet. Vissa åker till Sydafrika som gästarbetare för sin försörjning. Valutan i landet är lilangeli.

Då landet är homogent är den nationella känslan stor. Många seder och traditioner är unika för Swaziland, till exempel den årliga Umhlanga där en mängd ungdomar dansar.

Klimatet i områdena med regnskog är tropiskt. Det är varmt och fuktigt året om. I de andra områdena blir klimatet tempererat. Långa och svåra torrperioder förekommer. Vägnätet är väl utbyggt.