Sydafrika

Sydafrika

Sydafrika utgör den största delen av södra Afrika. Landet har kust mot Atlanten i väst och Indiska Oceanen till söder och öster. Norr om Sydafrika ligger grannländerna Namibia, Botswana, Zimbabwe, Moçambique och Swaziland. I Sydafrikas östra del ligger enklaven och det självständiga landet Lesotho, helt omslutet av Sydafrika.

Det bor nästan 48 miljoner invånare i landet. 80 % av invånarna består av olika afrikanska grupper. 10 % har europeiskt ursprung. Resterande del av befolkningen är en blandning mellan dessa. Det finns elva olika officiella språk. De största är zuli, xhosa och afrikaans. Engelska är också officiellt språk. Religionen är i huvudsak kristen. Den kristna tron är ofta uppblandad med inhemska religioner.

Det finns tre olika huvudstäder i Sydafrika. Pretoria är den administrativa huvudstaden och ligger i landets östra delar på en höjd av 1 360 meter över havet. Här bor 1,3 miljoner invånare. Kapstaden vid sydkusten är den legislativa huvudstaden med 3 invånare. Bloemfontein är den legislativa huvudstaden och det bor runt 300 000 invånare i staden. Den största staden i landet är Johannesburg, som ligger på en högplatå i de östra delarna av landet. Där bor 3,2 miljoner invånare. Staden är landets industriella och finansiella centrum.

Naturen i Sydafrika

Nordvästra delen av Sydafrika är mycket torr och här finner man en del av den Namibiska öknen. Sydvästra delen av landet består av jordbrukslandet Cape West. Här finner man landets och Afrikas sydligaste spets, Godahoppsudden. Kusten mot Indiska Oceanen består till vissa delar av regnskogsliknande områden. Inlandet utgörs av platåer och av savanner.

Oranjefloden är Sydafrikas viktigaste flod. Andra stora floder som rinner genom landet är Vaar som är en utlöpare till Oranjefloden och Limpopofloden som utgör en naturlig gräns till Botswsana och Zimbabwe. Högsta berget i landet är Injasuti som reser sig 3 408 meter över havet. Djurriket tillhör det mest varierade i hela världen. Den mest kända nationalparken är Krugerparken, ett 2 miljoner hektar stort område. Haven och kusterna är också oerhört rika på djur och fiskar. En sjättedel av allt känt marint liv på jorden är representerat i haven runt Sydafrika.

Sydafrika – Turism och kultur

Holländarna var de som först koloniserade Sydafrika som sedan togs över av engelsmännen. Landet fick sin självständighet år 1910. Apartheid rådde mellan 1948 och fram till 1990-talet. ANC med Nelson Mandela i spetsen blev det första regeringspartiet i det apartheidfria och demokratiska Sydafrika år 1994.

Sydafrika är det mest industrialiserade landet i Afrika. Diamanter, guld, platina och krom samt turismen är stora inkomstkällor. Ekonomin i Sydafrika är god men man dras fortfarande med en stor arbetslöshet och stora inkomstskillnader. Vägnätet är i allmänhet mycket väl utbyggt. Valutan är rand. Kulturen i Sydafrika sjuder av liv. Hela 10 nobelpristagare kommer från landet. Musiken, litteraturen, teater och dans är bar några uttrycksformer. Nationalsporten är fotboll.

Då landet är stort och rymmer många olika geografiska områden är klimatet varierat. Mellan november och april råder generellt sett regnperiod. Kustområdet utmed Indiska Oceanen har subtropiskt klimat. I de västra kustområdena är vädret mildare. Utmed den södra kusten råder Medelhavsklimat. I inlandet blir klimatet mer kontinentalt.