Tanzania

Tanzania

Tanzania ligger utmed Afrikas östra kust. Landet gränsar till Kenya i norr, Rwanda, Burundi och Kongo-Kinshasa i väster samt Zambia, Malawi och Moçambique i söder. Zanzibar skärgård i Indiska Oceanen öster om fastlandet är också tanzanisk mark.

Det bor ungefär 40 miljoner invånare i Tanzania. Drygt 80 % av dess består av olika bantufolk. Resterande del av befolkningen utgörs av olika arabiska, asiatiska och europeiska minoriteter. På Zanzibar är övervägande delen av befolkningen araber eller afrikaner. De officiella språken är engelska och swahili. Det finns även ett stort antal lokala språk i bruk.

Knappt hälften av invånarna är kristna. Nästan 40 % av befolkningen är muslimer. På Zanzibar är religionen i huvudsak muslimsk. Det finns många flyktingar i Tanzania. De kommer från de orosdrabbade grannländerna. Det finns två huvudstäder i landet. Den största är Dar es Salaam med nästan 3 miljoner invånare som ligger utmed kusten. Den andra huvudstaden är Dodoma som ligger mitt i landet och hyser ungefär 200 000 invånare.

Tanzanias geografi

Tanzania är fylld med fantastisk natur. I västra Tanzania ligger Tanganyikasjön, världens näst djupaste sjö med en mängd fiskarter som inte finns någon annanstans i världen. Vid sjön reser sig Mahalebergen där en hel del schimpanser bor. I norra delarna av landet finner man Victoriasjön, den största sjön i Afrika. Här sker en hel del fiske och marken söder om Victoriasjön är mycket bördig.

Högsta berget i Tanzania är tillika Afrikas högsta berg Kilimanjaro som reser sig 5 895 meter över havet. Berget reser sig mäktigt rakt upp från savannen i de nordöstra delarna av landet. Berget toppas av en glaciär. Runt om berget brukas slättlandskapet. Zanzibar är en ö för sig och kallas även kryddön då man odlar en hel del olika kryddor på ön. Här finns kritvita långsträckta sandstränder med vajande palmer. Inlandet utgörs av skogar som rymmer en hel del fantastiskt djur- och växtliv. Många arter är endemiska. Utanför östra kusten ligger ett långt korallrev.

Tanzania – historia och kultur

Fastlandet blev självständigt från Storbritannien år 1961. År 1963 blev även Zanzibar självständigt och kom att ingå i republiken Tanzania. De första fria valen hölls år 1995.

Ekonomin är byggd på gruvdrift där man utvinner mineraler. Jordbruket är en viktig inkomstkälla för invånarna och man odlar och exporterar kaffe, tobak, bomull, cashewnötter, te och olika kryddor. Många lever i fattigdom och inkomstskillnaderna är stora.

Turismen blir allt viktigare för landets befolkning. Valutan är tanzanisk shilling. Kulturen i landet har en lång och stolt historia. Här lever massajerna och deras traditioner vidare och inspirerar hela det kulturella livet i Tanzania. På Zanzibar är kulturen mycket arabiskt influerad.