Tunisien

Tunisien

Tunisien ligger i Nordafrika utmed södra Medelhavets kust. I väster gränsar Tunisien mot Algeriet och i sydöst ligger Libyen. Medelhavet ligger såväl norr som öster om Tunisien, vilket ger landet en lång kustremsa. Nordöst om Tunisien, på andra sidan Medelhavet ligger den italienska ön Sicilien.

Det bor drygt 10 miljoner invånare i Tunisien. Den största delen av befolkningen är av berbiskt ursprung och kallar sig för araber. En liten del av invånarna är rena ursprungsberber och det finns en mindre andel européer i området. Religionen är i huvudsak muslimsk. Det officiella språket är högarabiska. Man talar även en variant av arabiska som kallas tunisisk arabiska och franska i landet.

Huvudstaden Tunis ligger en kort bit söder om Tunisiens norra kust. Här bor drygt 725 000 invånare. Tunis är en riktig industristad och via en kanal är staden förbunden med Medelhavet. Den gamla stadsdelen i staden är klassad som ett världsarv av UNESCO.

Kusten i Tunisien

Kusten erbjuder långsträckta sandstränder med vajande palmer och har för många turister blivit ett semesterparadis. I norra delarna av landet finner man bergskedjorna Norra och Centrala Tell, en del av den stora Atlaskedjan. Högsta punkten i landet är Jebel Chambi som reser sig 1 544 meter över havet. I dalgången Medjerda mellan kedjorna är marken bördig och området är landets viktigaste jordbruksområde.

I de centrala delarna av Tunisien ligger en platå som är en del av Sahel, ett område som är en blandning mellan öken och savann. I söder breder Saharaöknen ut sig på en stor del av det tunisiska området. Här finner man berberfolk som bor i de flertaliga oaser som finns.

Tunisien – Kultur och sevärdheter

Romarna har haft Tunisien under besittning redan före vår tideräkning. Här låg det berömda Karthago, en stad som förstördes helt av Romarna. Efter romartiden tog araberna över makten i området. Under 1880-talet blev Tunisien en fransk koloni. Man fick sin självständighet år 1956. Idag är Tunisien i formell mening demokratiskt, men presidenten har långtgående maktbefogenheter.

Ekonomiskt sett är Tunisien ett ganska fattigt land. De viktigaste inkomsterna är textilindustrin och turismen. Landet håller på att få en bättre ekonomi tack vare reformen och inte minst turismen. Valutan är tunisisk dinar.

Tunisien är ett land där det sker snabba förändringar. Trots det håller man kvar vid den gamla kulturen och kulturhistorien. Då landet är arabiskt finner man en mängd arabiska kulturyttringar i landet. Kulturen i Tunisien bygger på berbisk nomadtradition och arabiska och muslimska seder och bruk. Landets kulturhistoria är lång och det finns många sevärdheter i landet, såväl i städerna som på landsbygden. Klimatet i Tunisien är behagligt och ganska typiskt för Medelhavet. Temperaturen ligger ofta runt 20 grader.