Har du alltid haft ett stort intresse för geografi? Då kan du faktiskt utbilda dig till geograf och arbeta med det på heltid. Men vad gör en geograf egentligen och vad ska du gå för utbildning? Läs vidare för att ta reda på det!
Geografi är ett brett ämne
Geografi har sitt ursprung i människans behov av att förstå sin omvärld. Vi människor måste även kunna orientera oss och anpassa oss efter olika delar av världen. Geografi hänger därför ihop med både samhällskunskap och naturvetenskap.
När man läser geografi ingår allt från människans levnadsvillkor till klimatförändringar och naturmiljö. Kanske har du något som du brinner lite extra mycket för?
Det här gör en geograf
Om du arbetar som geograf kan du bland annat studera jordytan för att se hur vi människor använder den. Man studerar även samspelet mellan samhälle, natur och människa. Du kan därför arbeta med frågor som miljövård eller samhällsplanering. Du kan vara inriktad på Sverige eller internationella frågor.
Specialisera dig på olika ämnen
När du arbetar som geograf kan du välja att specialisera dig på ämnen som naturgeografi eller kulturgeografi. Det är dock inget måste utan du kan även ha bred kunskap i båda ämnena. Du har alltså stora valmöjligheter och kan arbeta med något som du verkligen brinner för.
Arbeta med olika typer av utredningar
Något som är väldigt typiskt för geografer är att de arbetar med olika typer av utredningar. Dessa används sedan som underlag när man tar politiska beslut. De kan presenteras på flera olika sätt, men det brukar vara en blandning av rapporter och diagram.
Som geograf arbetar du ofta med andra yrkesgrupper som ekonomer och andra tjänstemän. Det är därför bra att träna på sitt ordförråd och utöka sitt vokabulär. Du kan till exempel spela ordel varje dag vilket är en riktigt bra hjärngympa. Du måste även kunna förklara geografin på ett sätt som alla förstår.
Börja utbilda dig till geograf
Om du vill bli geograf finns det många olika vägar att ta. Du kan till exempel välja naturgeografi eller kulturgeografi som ditt huvudämne. Sedan kan du bygga på för att få en masterexamen. Du brukar kunna kombinera geografi med ämnen som ekonomi och sociologi. Dessa ämnen brukar även höra ihop på många sätt.
En annan väg är att läsa biologi som huvudämne. Det finns även ett stort antal fristående kurser inom geografi som du kan läsa på olika högskolor i Sverige. Du kan alltså sätta ihop ditt eget program och läsa de kurser som du tycker är intressanta. Det kan du få hjälp med av en studievägledare.
Vem anställer en geograf?
Många branscher försöker ställa om till ett mer hållbart arbetssätt och klimatet får stor uppmärksamhet på många sätt. Därför kan det finnas en stor efterfrågan på geografer i framtiden. När du är geograf kan du till exempel arbeta för en kommun eller ett landsting. Många geografer väljer även att arbeta inom internationella organisationer. Du kan redan under utbildningen se vilka möjligheter som finns för att knyta kontakter.