Det franska territoriet Wallis och Futuna är en ö respektive en polynesisk ögrupp om 20 öar i södra delarna av Stilla havet. Det är drygt 25 mil mellan Wallis och ögruppen Futuna. Öarna är belägna öster om Fiji och väster Samoaöarna. Sydöst om Wallis och Futuna ligger Tonga.
Det bor drygt 16 000 invånare på öarna och majoriteten av befolkningen bor på Wallis. En mindre del av befolkningen bor på ön Futuna. Resterande öar är obebodda. De allra flesta är av polynesiskt ursprung och tillhör den romersk-katolska kyrkan. Franska är det officiella språket men internt används mest wallisiska, ett polynesiskt språk.
Huvudstaden heter Mata-Utu och ligger på ön Wallis. Mata-Utu är territoriets viktigaste hamn. Det bor ungefär 1300 invånare i staden.
Naturen i Wallis och Futuna
Öarna har ett vulkaniskt ursprung. Wallis är mer kulligt än bergigt och är en mängd med små vulkantoppar med vackra omgivande rev och laguner. I mitten av ön ligger ett ganska torrt område. Öarna som ingår i ögruppen Futuna är av bergig karaktär. Högsta punkten i området ligger på Futuna och är Mont Singavi som reser sig 765 meter över havet. En del av Futuna består av slättland och det finns många små källor på ön. Kusterna utmed Futuna består till stora delar av smala men vackra sandstränder.
En gång i tiden var en stor del av de stora öarna täckt av skogar, men av det finns bara rester kvar. Man har använt skogen som bränsle. Nästan 10 % av Wallis och Futunas mark är uppodlad. Här växer en mängd citrusträd, brödträd, kokospalmer och ananas. Djurlivet består av färggranna fåglar av alla de sorter och varianter.
Wallis och Futuna – Historia och kultur
På 800-talet började Wallis och Futuna att befolkas av polynesier. Ögruppen Futuna upptäcktes av holländarna i början av 1600-talet och på ön Wallis var britterna de första att stiga i land på år 1767. År 1842 blev området en fransk koloni. Området blev en självständig enhet under fransk flagg år 1959. Det interna självstyret är stort och territoriet skyddas av Frankrike.
Invånarna på Wallis och Futuna livnär sig främst på ett ganska effektivt jordbruk och på svinproduktion. Fisket ger också stora inkomster till landet och man säljer även fiskerätter till andra nationer. Valutan är CFP-franc, en särskild valuta som territorier i världen som tillhör Frankrike använder sig av.
Kulturen på Wallis och Futuna är av polynesiskt ursprung. Musiken och dansen är mycket viktiga kulturyttringar. Klimatet på Wallis och Futuna är tropiskt. Temperaturen och luftfuktigheten är hög året om. Mellan november och april är det regnperiod på öarna och det regnar en hel del under året.