Ett typiskt medelhavklimat

Vad är medelhavsklimat?

  • Elin 

Vi på geografi.nu får ofta mejl angående klimat, och en av de vanligaste frågorna är vad som utmärker ett typiskt medelhavsklimat. I det här inlägget ska vi därför reda ut vad begreppet innebär och vilka olika geografiska områden som har den här typen av klimat.

Det är skillnad på väder och klimat

För att se vad som kännetecknar ett medelhavsklimat måste vi fört reda ut skillnaden mellan väder och klimat. Både begreppen handlar om atmosfäriska variationer som nederbörd och temperatur. Vi kan beskriva hur vädret är just nu, medan klimatet endast kan fastställas med hjälp av observationer som pågått under en längre period.

En annan skillnad är att väder endast innefattar atmosfären medan klimatet även innefattar andra yttre faktorer som långsamma förändringar i hav och övriga system. Tidsskalorna när väder och klimat mäts är olika. När väder beskrivs i termer som låg- och högtryck beskrivs klimat i termer som genomsnittlig årsnederbörd och medeltemperatur.

Vilken klimatzon tillhör medelhavsklimatet?

De områden som har ett liknande klimat tillhör samma klimatzon. Total finns fyra klimatzoner: tropisk zon, subtropisk zon, tempererad zon och polarzon. Hela tre av dessa klimatzoner återfinns i Europa. Länderna kring Medelhavet tillhör antingen den tempererade zonen eller, i de flesta fall, den subtropiska zonen. En tempererad zon innebär ett klimat med fyra årstider och det klimatet är dominerande i alla europeiska länder med några geografisk undantag. En subtropisk zon innebär ett torrt och varmt väder med långa somrar och milda vintrar. I områden med subtropiskt klimat finns det många öknar.

Vad är ett typiskt Medelhavsklimat?

Som vi konstaterade nyss har länderna kring Medelhavet något varierande klimatförhållanden. Man brukar dock tala om ett typisk medelhavsklimat. Den typen av klimat är den vanligaste kring Medelhavet. Det finns några punkter som är gemensamma för det typiska medelhavsklimatet:

  • Medeltemperaturen under årets varmaste månad ligger över +22 grader Celsius.
  • Medeltemperaturen under årets kallaste månad ligger mellan +18 och -3 grader Celsius.
  • Utöver detta ligger medeltemperaturen på minst +10 grader under fyra månader.
  • Vintrarna är fuktiga, i vissa områden kan det förekomma snöfall.
  • Sommartemperaturerna liknar delvis de vi ser i ökenområden, men normalt sett hålls temperaturerna på sommaren tillbaka något på grund av närheten till havet.

Ett behagligt klimat som drar turister

Klimatet kring Medelhavet är varmt och behagligt. Det är dock mer varierande än vad många tror.

Spanien: längs den spanska medelhavskusten förekommer både medelhavsklimat och subtropiskt klimat. I de sydligaste delarna av landet kring Almeria och Murcia är klimatet torrt subtropiskt. Den spanska kusten utmärker sig med hela fem distinkta klimat, från bergsklimat till ett fuktigt subtropiskt klimat. Här finns det således områden som passar såväl den som söker svalka som den som gillar när det är varmt.

Grekland: medelhavskusten i Grekland har ett typiskt klimat av medelhavstyp. Topografin i landet är dock varierande och de norra delarna har ett klimat av en kontinental karaktär. I den del av landet som ligger vid Medelhavet regnar det mest kring november till mars, något som är karaktäristiskt för ett typiskt medelhavsklimat.

Turkiet: kusten vid Medelhavet och det Egeiska havet har ett medelhavsklimat. Klimatet i inlandet, de östra och nordöstra delarna är kallare. Destinationer som Istanbul och Antalya uppskattas såväl av solsugna semesterfirare som de som söker resmål där det mesta är billigt. I landet kan du t ex hitta ett oslagbart lågt pris på hårtransplantation liksom mycket överkomliga kostnader för andra typer av kosmetiska ingrepp.

Marocko: även den södra sidan av Medelhavet bjuder på turistdestinationer med medelhavsklimat. Marocko lockar turister med en blandning av europeiskt och afrikanskt klimat. Enligt svenska ambassaden i Rabat är landet det mest stabila i den nordafrikanska regionen.

Något som kan verka förvirrande är att medelhavsklimat inte endast finns kring Medelhavet. Även områden i Australien, USA, Chile och Sydafrika har ett typiskt medelhavsklimat.